Janet van Toor Echtscheiding Mediation

Scheiden van tafel en bed

Wat is scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed betekent dat je officieel getrouwd blijft, maar gescheiden gaat leven, dit kan bijvoorbeeld omdat je financieel onafhankelijk wilt zijn. Jullie blijven wettelijk gewoon getrouwd, maar wonen niet meer samen geen ’tafel’ en ‘bed’ meer delen.

Zijn jullie getrouwd onder (beperkte) gemeenschap van goederen? Dan wordt dit bij een scheiding van tafel en bed omgezet in een huwelijk met huwelijkse voorwaarden. Hierdoor hebben jullie allebei een eigen inkomen, schulden, vermogen en pensioen. Hiermee zijn jullie ook niet meer verantwoordelijk voor de uitgaven en schulden van de ander.

Waarom scheiden van tafel en bed?

Vroeger was het wettelijk verplicht om samen te wonen als je getrouwd bent. In die tijd kwam het veel voor dat mensen gingen scheiden van tafel en bed. Tegenwoordig is het niet meer verplicht om samen te wonen en komt dit dus niet veel meer voor.

Nu is het zo dat meestal voorkomt omdat het vanwege de financiële situatie niet mogelijk of gewenst is of vanwege religieuze overtuiging. Ook komt het voor dat mensen scheiden van tafel en bed om een pauze in te lassen in de relatie of een proefscheiding aan te gaan. De rechtbank kan hierna het huwelijk weer in ere herstellen.

Hulp nodig? Ik help jullie graag!

Willen jullie hulp van een onafhankelijke mediator? Ik kom graag bij jullie langs voor een kennismakingsgesprek. Neem gerust contact met mij op!