Janet van Toor Echtscheiding Mediation

Scheiden met kinderen

Een scheidingsmediator inschakelen

Een echtscheiding is al heel verdrietig maar als er kinderen in het spel zijn, maakt dat de zaak nog pijnlijker. Hoe moeilijk je het ook hebt om eruit te komen met je ex-partner en de zaken goed te regelen, kinderen zijn altijd de dupe.
Je gaat uit elkaar omdat er geen andere oplossing meer is. De scheiding is dus een gegeven en een akelige werkelijkheid waar iedereen mee moet leren leven. Om te voorkomen dat de kinderen onnodig lijden onder de situatie kun je een aantal zaken goed regelen.

De sociale en emotionele kant

Het allerbelangrijkste is dat beide Partners voor ogen moeten houden dat ze de kinderen niet het gevoel mogen geven dat ze moeten kiezen voor één van beide ouders. Kinderen hebben automatisch het gevoel dat ze loyaal moeten zijn naar een van beide ouders. Probeer ze uit te leggen dat de ruzie tussen vader en moeder (of dussen beide vaders of beide moeders als het om zo’n relatie gaat) een zaak is die niets te maken heeft met het kind. Ook zal de scheiding niets afdoen aan de jullie liefde voor het kind of de kinderen, al zal er wel veel veranderen. Maak ook heel duidelijk dat het kind er niets aan kan doen en dat het er ook niets meer áán kan verhelpen.

Spreek geen kwaad over je ex-partner, al is het nog zo’n …

Het laatste wat je moet doen is slecht spreken over je ex-partner. Zelfs als er hele vervelende dingen zijn gebeurd en het kind daar ook getuige van is geweest moet je proberen op zijn minst neutraal te blijven als je het hebt over je ex-partner. Goedpraten is niet nodig, maar heb het dan over de daad, niet over de persoon. Als dat niet gebeurt zal het kind zich onveilig voelen. Natuurlijk hangt het af van de leeftijd maar kleintjes zullen anders het gevoel krijgen dat zij misschien ook in ongenade kunnen vallen als ze eens iets stouts doen of niet luisteren. Het is van het grootste belang dat het kind zich volkomen veilig voelt, ondanks alles wat er is gebeurd of nog gaande is.
Dit was het persoonlijke (en belangrijkste) deel. Daarnaast moet er ook van alles formeel en zakelijk worden geregeld om ervoor te zorgen dat de scheiding met zo min mogelijk problemen wordt afgehandeld.

Scheidingsmediation

Kiezen voor mediation als u gaat scheiden is een heel goed idee. Een onafhankelijke derde inschakelen geeft rust. Een goede echtscheidingsmediator zorgt er namelijk voor dat u gezamenlijk in staat zullen zijn om om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit met zo min mogelijk pijn voor alle partijen, in het bijzonder het kind.
Omdat de mediator een buitenstaander is, die niet partijdig is en geen belangen heeft, zal de andere partner haar voorstellen eerder accepteren. De mediator is zeer bedreven in het voeren van gesprekken met personen die emotioneel zijn en die misschien niet altijd even redelijk nadenken. Zij zal proberen ruzie te vermijden, de emotie even te parkeren en alles zakelijk en feitelijk te houden. Ook zal zij zo nodig deadlines stellen als één van de partners voor zijn of haar verantwoordelijkheden probeert weg te lopen.

Kennis van wetgeving en van gerechtelijke uitspraken

Dankzij haar kennis van de wetgeving en de jurisprudentie weet de mediator al hoe een aantal zaken zullen lopen en welke eisen op het gebied van omgangsregeling en alimentatie wel of niet realistisch zijn. Ook dit geeft veel rust en bespaart partijen veel discussie en geruzie. Al met al is het inschakelen van een scheidingsmediator vrijwel altijd een goed idee, maar in het geval van kinderen is het eigenlijk een must. De duur van het traject en de kosten zullen helder uiteen gezet worden, zodat partijen precies weten waar ze aan toe zijn.

Neem voor vrijblijvende informatie of een kennismaking gerust contact op. U zult zien dat het een pak van uw hart is te weten dat er iemand is die u wil helpen in het belang van u beiden en vooral dat van de kinderen.