Agrarische Mediation
Moeizame communicatie, wel samenwerken maar niet samen praten. Soms zitten gewoontes of juist familierelaties het praten over de zaken die er werkelijk toe doen in de weg.
De meeste agrarische bedrijven zijn familiebedrijven. Vaak van oudsher overgenomen van vader en moeder op zoon of dochter. Prachtig en krachtig met heel veel mogelijkheden, inzet en vaak grote betrokkenheid. Maar ook vaak vanzelfsprekend en zo gegroeid zoals het nu is.
“We praten wel, maar communiceren niet”, gaf iemand een tijdje geleden aan. En dat was precies waar het inderdaad op vastliep. Want het is gemakkelijker om het over het dagelijkse werk te hebben, dan over dat wat eigenlijk iedereen bezighoudt. Bijvoorbeeld de toekomstige bedrijfsoverdracht, of juist geen bedrijfsovername maar verkoop van het bedrijf. Of de verwachtingen over en weer binnen samenwerkingen en de rol die ieder gezinslid of familielid daarin speelt.
Generatieverschillen, verschillende visies en aannames zorgen er regelmatig voor dat we niet met elkaar praten. Soms omdat dat gemakkelijker lijkt, soms omdat we niet weten hoe we het moeten aanpakken. Maar uiteindelijk kom je niet verder en ‘modder’ je maar door. Of je loopt vast en het escaleert volledig.
Jammer, want met goede begeleiding is dat te voorkomen. Mijn agrarische achtergrond maakt dat ik goed weet wat er speelt binnen de agrarische sector en binnen diverse bedrijven. Ik help om met elkaar in gesprek te komen en begeleid het gesprek. Zodat zaken besproken worden en je samen tot oplossingen komt. Want alleen dan kun je verder. Met elkaar, soms apart, maar altijd nadat alles besproken is.